In het kader van de mondialisering en de bevordering van de internationale handel is exporteren een belangrijk gegeven in de wereld. Het draagt bij tot en maakt handel tussen verschillende landen en staten mogelijk. De uitvoer van goederen is het internationaal verkopen en aanbieden van nationale of lokale producten of goederen aan andere belangstellende landen. Export is bij wet geregeld. Om te kunnen exporteren, moet een onderneming over uitvoervergunningen beschikken. Alle goederen moeten bij de douane worden aangegeven.

Wereldwijde export

Export is een sector die voortdurend groeit. Hieruit blijkt dat internationale handel belangrijk is voor het leven van een land. Exporteren en importeren behoren tot de sleutels tot de ontwikkeling van een land. Het meest geëxporteerde product in de wereld is olie en derivaten daarvan. Het Midden-Oosten, Rusland, Zuid-Amerika, sommige Afrikaanse landen en Azië behoren tot de landen die de meeste olieproducten uitvoeren. Dan zijn er edelstenen en edele metalen, zoals goud, diamant, platina, ijzer, zink, uranium, koper en steenkool. Sommige Afrikaanse landen maken er zelfs hun economische pijler van. De Democratische Republiek Congo, Ghana, Ivoorkust en vele andere landen zijn exporteurs van kostbare materialen.

Internationaal vervoer en logistiek

Vandaag de dag is het internationale vervoer zo geëvolueerd dat er veel verschillende manieren zijn om dit te doen. De belangrijkste taak van het internationale vervoer is goederen in de kortst mogelijke tijd van hun plaats van herkomst naar een andere plaats te brengen. Er zijn verschillende transportmiddelen in de wereld: lucht-, land- en zeevervoer. In het geval van de uitvoer is het zeevervoer zeer populair vanwege de lagere kosten van het vervoer, de capaciteit (omvang van de goederen) en de regelmaat. Meer dan 90% van de internationale goederen wordt over zee vervoerd. De keuze van het vervoer hangt echter ook af van de aard van de producten die u wilt uitvoeren. Sommige exporteurs geven bijvoorbeeld de voorkeur aan luchtvervoer omwille van de veiligheid en de snelheid. Als u ook producten wilt exporteren die gemakkelijk afbreken, breekbaar zijn en veel tijd in beslag nemen, is het dus voordelig om voor luchtvervoer te kiezen. En dan is er nog het wegvervoer, als je de oceaan niet oversteekt, het is het goedkoopste vervoermiddel op de markt. Er zijn ook andere wijzen van vervoer, zoals vervoer over rivieren en per spoor. Internationaal vervoer en logistiek spelen een strategische en cruciale rol in het goede verloop van de internationale handel. Een internationaal transportbedrijf is een onderneming die het vervoer van de goederen van haar klanten organiseert en beheert. Zij maakt de meest geschikte keuze voor haar cliënt om winst te maken.

Beroepen in de logistiek en het vervoer, exportbedrijven

Er zijn veel hooggekwalificeerde vakmensen op het gebied van logistiek en internationaal vervoer. De douane-expediteur bijvoorbeeld moet de commerciële, administratieve, juridische en logistieke aspecten beheersen van alle exporten of importen die hij voor zijn klanten moet verrichten. Hij werkt nauw samen met de aangever bij de douane, die verantwoordelijk is voor de douaneformaliteiten (of de inklaring). De logistiek manager bepaalt en implementeert de strategie op het gebied van logistiek en vervoer, het informatiesysteem van het bedrijf, het beheer van de bedrijfsstoffen, de aankopen en de voorraden. De functie van import/export inkooptechnicus, die per definitie verantwoordelijk is voor onderhandelingen, aankopen en bestellingen. Hij moet de kunst van het onderhandelen en verschillende vreemde talen beheersen.